top of page

Een vilten wandkleed; waar komt mijn schapenwol vandaan?

Bijgewerkt op: 25 jan. 2023

Momenteel zijn er 4 verschillende plekken waar mijn wol vandaan komt voor een vilten wandkleed. Dit is allemaal Nederlandse wol waarvan ik de schapen en de eigenaren ken. Het is een bijzondere band, ieder heeft zijn eigen belangen bij het dier maar toch komen we samen. 1x per jaar. Voor een zak met wol.


Hier de 4 verschillende verhalen, over schapen en de wol!
Een vilten wandkleed van Het Nederlands Bonte schaap.


26 jaar geleden zijn mijn ouders verhuist naar een vrijstaand huis buiten het dorp Lienden, in de Betuwe. Van een rijtjeshuis met een achtertuin vol konijnenhokken gingen we naar een oude klompenmakerij met grond. Heel veel grond. En daar kwamen natuurlijk snel schapen om de hoek kijken..


In mijn herinnering waren de leblammeren er eerder dan een fatsoenlijk bed. De boer op de hoek had twee lammeren die flessen moesten en bij ons was er ruimte genoeg. Dit was het eerste stel wat een poot over de spreekwoordelijke drempel zetten en daarna volgden er nog vele meer.


Na verschillende rassen zijn we blijven hangen op het Nederlands Bonte schaap. Dit schaap is, volgens fokkers, oorspronkelijk geen schapenras maar een variatie op kleur. Eigenlijk een mengelmoesje van verschillende rassen waar uiteindelijk een bonte kleur uit kwam. Het zijn makkelijke en rustige dieren.


Ze worden bij mijn ouders vooral gehouden om het gras kort te houden, evenals het koppel wat bij mijn zus staat.


Deze vachten zijn door de bonte kleur uniek, iedere vacht weer, en hebben door de natuurlijke verkleuring van zonlicht een speciaal ‘dipdye’ effect. De wol die deze schapen geven vilt echter lastig. Hierdoor worden ze alleen voor vilten wandkleden gebruik. De mooie organische, grillige vorm vormt vaak een prachtig contrast in strakke en moderne interieur.


Kijk hier voor inspiratie van wandkleed Betsie.
Schaapskudde de Belhamel


Als je het over vilten en wol soorten hebt praat je automatisch over wol van een heideschaap. Dit is een wol soort met een ruwe vezel wat perfecte vilteigenschappen heeft. De lange lokken zijn prachtig en de witte kleur zorgt voor een goede basis om te verven.


Een aantal keer per jaar heb ik het geluk om in mijn auto te stappen en richting het ‘oosten’ van het land te rijden, Warnsveld (gemeente Zutphen). Daar bevindt zich schaapskudde de Belhamel, een kudde van ongeveer 300 groot Heideschapen.


Harrie en Elly zijn, samen met hun 5 honden, herders. Enorm lieve mensen met een hart voor de kudde en het hoeden. De schapen begrazen op verschillende plekken o.a op de heide maar ook langs ‘het kanaal’, op zonnepaneel parken of andere natuurgebieden waar geen grote machines kunnen komen.


Het mooie van een dag op de kudde lopen is dat je je verbonden voelt. Met de dieren, de mensen maar vooral met de natuur. Alles wat er op de kooi gebeurt is in synergie met dier en natuur.


De schapen zijn eigenlijk altijd in beweging, richting hei, door bossen of in de kooi. Dit zorgt voor iets vervuildere vachten. Geen reden om ze niet te gebruiken: ze worden gewassen en gekaard zodat het perfect functioneert als onderlaag of als basis voor de kleurvlakken.Brabant; genoeg schapenwol voor een wandkleed.


Als je wol nodig hebt bel je naar Maarten uit Brabant. Maarten is een hele rustige, vriendelijke man die zijn leven lang met schapen bezig is. Zoveel zorg, kennis en ervaring.


Bij verschillende boeren, hobbyisten en kennissen scheert hij waardoor er een breed pallet aan verschillende vachten ontstaat.


De vachten van Maarten zijn altijd schoon, schoon van hooi, stro en andere kleine rotzooitjes omdat de schapen altijd buiten staan. Deze heidevachten zijn dus perfect voor mij om als mooie vilten ‘bovenlaag’ van mijn wandkleden te gebruiken.


Kijk hier voor inspiratie van vilten wandkleden van o.a Heideschapen.Kinderboerderij de Vechtse Hoeve


Deze kinderboerderij in Maarsen heeft ongeveer een koppel van ongeveer twintig Ryeland schapen. Ze hebben prachtige vachten die een grijzige onderlaag hebben welke overloopt in een bruine bovenlaag.


De vilt kwaliteiten van deze wol zijn niet optimaal waardoor het meer tijd nodig heeft in het viltproces.


Het gevilte effect is echter nergens anders mee te verkrijgen en werkelijk prachtig.


Verbinding


Het leuke van al deze verschillende adressen vind ik de verbinding. Eenieder heeft zijn eigen reden om de schapen te houden. Voor het kort houden van de weilanden, voor het behoud van de natuurgebieden in de regio of uit passie.


Ik ben in verbinding met ze om een gezamenlijk product: de wol. Wol die anders weggegooid wordt en het is te gek om daar iets moois van te maken!Benieuwd naar werk wat in de shop staat? Of inspiratie opdoen voor een maatwerk? Ik schreef een artikel over het verloop van een maatwerk proces van vilten wandkleden.Comments


bottom of page